Zapraszamy w niezwykłą kulinarną podróż. Dzięki tradycyjnym przepisom przypomnimy staropolską kuchnię bogatą w smaki i aromaty. 
A skoro jesteśmy w Wieliczce, to w naszych potrawach nie zabraknie soli, w której pieczemy mięsa, i którą dodajemy także do słodkich deserów.
Menu I
Woda niegazowana w cenie
Polewki / Zupy
- Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
 - Żurek wielicki (żurek na bazie zakwasu z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem)
 
PoSiady Wielickie / Dania główne
- Schaboszczak górniczy (staropolski kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
 - Odrobina z kurnika (kotlet drobiowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
 
Menu II
Woda niegazowana w cenie
Napoje:
- Kawa czarna / biała lub herbata – bufet
 
Polewki / Zupy
- Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
 - Żurek wielicki (żurek na bazie zakwasu z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem, podawany z chlebem)
 - Rubin górnika (barszcz czerwony z uszkami)
 
PoSiady Wielickie / Dania główne
- Micha sztygara (12 sztuk pierogów z różnym nadzieniem)
 - Schaboszczak górniczy (staropolski kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
 - Odrobina z kurnika (kotlet drobiowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
 - Gołębice wielickie (gołąbki z mięsem i ryżem podawane z sosem grzybowym z boczniakami lub sosem pomidorowym z warzywami i Parmiggiano DOP)
 
SłodKości / Desery
- Deser sztygara (jabłecznik wielicki czyli jabłka w ucieranym cieście)
 
Menu III
Woda niegazowana oraz pieczywo w cenie
Napoje:
- Kawa czarna / biała lub herbata – bufet
 
Polewki / Zupy
- Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
 - Polewka grzybowa (zupa podawana w talerzu z pieczywem / w czarce chlebowej za dopłatą)
 - Polewka piwna (zupa podawana z wędzonym twarogiem i boczkiem)
 - Żurek wielicki (żurek na bazie zakwasu z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem, podawany z pieczywem / w czarce chlebowej za dopłatą)
 
PoSiady Wielickie / Dania główne
- Schaboszczak górniczy (staropolski kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i kapusta zasmażana)
 - Kapłonowa nóżka (udko z kurczaka podane z opiekanymi ćwiartkami ziemniaków oraz surówką z białej kapusty z dodatkiem marchewki, śmietany i majonezu)
 - Górnicza sieć (ryba w chrupiącej, słonawej krakersowej panierce podana z frytkami i mixem sałat)
 - Stek wielicki (karczek marynowany w solance podawany z dukatami – opiekanymi ziemniakami oraz surówką z czerwonej kapusty)
 
SłodKości / Desery
- Lody z owocami i bitą śmietaną
 - Fondant czekoladowy z gałką lodów
 - Deser św. Kingi (słodka kopia oczka pierścienia królowej na kruchym cieście, z serkiem, białą czekoladą, rubinowym żelem i solnymi orzeszkami)
 - Deser sztygara (jabłecznik wielicki czyli jabłka w ucieranym cieście)
 
Menu IV
Woda niegazowana w cenie
Powitanie nalewką
Napoje:
- Kawa czarna / biała lub herbata
 - Kieliszek wina domu białe / czerwone 100ml lub piwo lane 0,3l
 
PrzeKąskowe / Przystawki
- Smalczyk wielicki (smalec wytapiany ze słoniny i wędzonek z dodatkiem śliwek podawany z pajdą chleba wypiekanego na miejscu oraz swojskim ogórkiem kiszonym)
 - Górnicze marki (wędzony ser z rusztu z boczkiem i żurawiną)
 - Pierogowe trojaczki (pierogi z różnym nadzieniem)
 - Sałatka ze świeżych warzyw z prażonymi ziarnami
 
Polewki / Zupy
- Polewka grzybowa (zupa w czarce chlebowej z solą gruboziarnistą)
 - Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
 - Polewka ziemniaczana (krem ziemniaczany na wywarze z bekonem)
 - Żurek wielicki (żurek na bazie zakwasu z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem, podawany w czarce chlebowej)
 
PoSiady Wielickie / Dania główne
- Kapłon wielicki (wędzona pierś z kurczaka w majeranku zapiekana w cieście solnym podawana z dukatami – opiekanymi ziemniakami oraz surówką z białej kapusty)
 - Prosionka (szynka wędzona zapieczona w soli z sosem śliwkowym podawana z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty)
 - Maczanka wielicka (długo pieczony karczek w sosie własnym podawany na preclu)
 - Stek powroźnika (karczek marynowany w solance podawany z dukatami -opiekanymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty)
 
SłodKości / Desery
- Deser zmarzniętego sztygara (lody z bitą śmietaną i słonym karmelem)
 - Deser przodowego (domowa szarlotka z plastrów jabłek zapiekanych w cieście)
 - Fondant czekoladowy z gałką lodów
 - Deser św. Kingi (słodka kopia oczka pierścienia królowej na kruchym cieście, z serkiem, białą czekoladą, rubinowym żelem i solnymi orzeszkami)
 
Propozycja wegańska / bezglutenowa
(dla osób z dietą jest serwowana zgodnie z wybranym zestawem 2-daniowym, 3-daniowym lub 4-daniowym)
- Górniczy ogródek (warzywa z rusztu z prażonymi ziarnami)
 - Polewka pomidorowa
 - Gryka górnika (kasza gryczana połączona z wędzonym serem sojowym)
 - Woda po wielicku (mrożony sok z owocami podany ze świeżą miętą)
 
Zgodnie z naszą wielicką gościnnością – pilot otrzymuje posiłek gratis.
W przypadku alergii na niektóre produkty, Kucharz sporządzi dania na specjalne zamówienie (wycena indywidualna).
Ostateczną liczbę osób w grupie należy podać do 48h przed datą rezerwacji. Jest to liczba osób, za którą Organizator pokrywa koszty nawet pod ich nieobecność.
Ceny mogą ulec zmianie tylko w przypadku zmiany czynników cenotwórczych niezależnych od restauracji.
Dodatkowe propozycje w cenie do uzgodnienia:
- obsługa w strojach Karczmy Halit – Kuchnia Wielicka,
 - staropolskie powitanie chlebem, solą oraz kieliszkiem wódki,
 - muzyka na żywo, która nie pozwoli zbyt długo siedzieć przy stole,
 - szczypta folkloru: taneczny występ, który przybliży tradycje regionu,
 - warsztaty lepienia pierogów, czyli pyszne kulinarne wyzwanie,
 - pokaz zdjęć lub filmów na dużym ekranie,
 - pokaz barmański i open bar, czyli kunszt i jego efekty,
 - animacje dla dzieci – najmłodsi Goście będą zachwyceni!
 - słodki stół pełen pokus nie do odparcia,
 - wiejski stół z regionalnymi przysmakami,
 - dodatkowe dekoracje według pomysłów i życzeń Gościa,
 - inne – po uzgodnieniu z opiekunem przyjęcia.
 
Udogodnienia. Karczma Halit Kuchnia Wielicka:
- jest przystosowana do potrzeb gości niepełnosprawnych,
 - posiada foteliki do karmienia dzieci, może również przygotować dla mam i maluchów osobne miejsce do karmienia z wygodnym fotelem i parawanem,
 - dysponuje parkingiem z miejscem dla osób niepełnosprawnych.