Zapraszamy w niezwykłą kulinarną podróż. Dzięki tradycyjnym przepisom przypomnimy staropolską kuchnię bogatą w smaki i aromaty.
A skoro jesteśmy w Wieliczce, to w naszych potrawach nie zabraknie soli, w której pieczemy mięsa, i którą dodajemy także do słodkich deserów.
Menu I
Woda niegazowana w cenie
Polewki / Zupy
- Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
- Serwacianka (żurek na bazie serwatki z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem podawany z chlebem)
PoSiady Wielickie / Dania główne
- Schaboszczak górniczy (staropolski kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
- Odrobina z kurnika (kotlet drobiowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
Menu II
Woda niegazowana w cenie
Polewki / Zupy
- Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
- Serwacianka (żurek na bazie serwatki z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem podawany z chlebem)
- Rubin górnika (barszcz czerwony z uszkami)
PoSiady Wielickie / Dania główne
- Stek wielicki (karczek marynowany w solance podawany z dukatami -opiekanymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty)
- Schaboszczak górniczy (staropolski kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
- Odrobina z kurnika (kotlet drobiowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
- Gołębice wielickie (gołąbki z mięsem i ryżem podawane z sosem grzybowym)
SłodKości / Desery
- Deser sztygara (jabłecznik wielicki czyli jabłka w ucieranym cieście)
Menu III
Woda niegazowana w cenie
Polewki / Zupy
- Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
- Polewka grzybowa (zupa w czarce chlebowej z solą gruboziarnistą)
- Polewka piwna (zupa podawana z wędzonym twarogiem i boczkiem)
- Serwacianka (żurek na bazie serwatki z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem podawany w czarce chlebowej)
PoSiady Wielickie / Dania główne
- Schaboszczak górniczy (staropolski kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i kapusta zasmażana)
- Kapłonowa nóżka (udko z kurczaka podane z opiekanymi ćwiartkami ziemniaków oraz surówką z białej kapusty z dodatkiem marchewki, śmietany i majonezu)
- Górnicza sieć (ryba w chrupiącej, słonawej krakersowej panierce podana z frytkami i mixem sałat)
- Micha sztygara (12 sztuk pierogów z różnym nadzieniem)
SłodKości / Desery
- Desergórnika (ciasto drożdżowe z owocami posypane kruszonką i szczyptą soli)
- Deser św. Kingi (słodka kopia oczka pierścienia królowej na kruchym cieście, z serkiem, białą czekoladą, rubinowym żelem i solnymi orzeszkami)
- Deser sztygara (jabłecznik wielicki czyli jabłka w ucieranym cieście)
Menu IV
Woda niegazowana w cenie
Powitanie nalewką
Napoje:
- Kawa czarna / biała lub herbata
- Kieliszek wina domu białe / czerwone 100ml lub piwo lane 0,3l
PrzeKąskowe / Przystawki
- Smalczyk wielicki (smalec wytapiany ze słoniny i wędzonek z dodatkiem śliwek podawany z pajdą chleba wypiekanego na miejscu oraz swojskim ogórkiem kiszonym)
- Żupny przysmak (kiełbasa z rusztu podana z pieczywem i ogórkiem kiszonym)
- Górnicze marki (wędzony ser z rusztu z boczkiem i żurawiną)
- Pierogowe trojaczki (pierogiz różnym nadzieniem)
Polewki / Zupy
- Polewka grzybowa (zupa w czarce chlebowej z solą gruboziarnistą)
- Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
- Polewka ziemniaczana (krem ziemniaczany na wywarze z bekonem)
- Serwacianka (żurek na bazie serwatki z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem podawany z pajdą chleba wielickiego)
PoSiady Wielickie / Dania główne
- Kapłon wielicki (wędzona pierś z kurczaka zapiekana w cieście solnym podawana z dukatami – opiekanymi ziemniakami oraz surówką z białej kapusty)
- Prosionka (szynka wędzona zapieczona w soli z sosem śliwkowym podawana z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty)
- Maczanka wielicka (długo pieczony karczek w sosie własnym podawany na preclu)
- Stek powroźnika (karczek marynowany w solance podawany z dukatami -opiekanymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty)
SłodKości / Desery
- Deser św. Kingi (słodka kopia oczka pierścienia królowej na kruchym cieście, z serkiem, białą czekoladą, rubinowym żelem i solnymi orzeszkami)
- Deser górnika (ciasto drożdżowe z owocami posypane kruszonką i szczyptą soli)
- Deser zmarzniętego sztygara (lody z bitą śmietaną i słonym karmelem)
- Deser przodowego (domowa szarlotka z plastrów jabłek zapiekanych w cieście)
Propozycja wegańska / bezglutenowa
(dla osób z dietą jest serwowana zgodnie z wybranym zestawem 2-daniowym, 3-daniowym lub 4-daniowym)
- Górniczy ogródek (warzywa z rusztu z prażonymi ziarnami)
- Polewka pomidorowa
- Gryka górnika (kasza gryczana połączona z wędzonym serem sojowym)
- Woda po wielicku (mrożony sok z owocami podany ze świeżą miętą)
Zgodnie z naszą wielicką gościnnością – pilot otrzymuje posiłek gratis.
W przypadku alergii na niektóre produkty, Kucharz sporządzi dania na specjalne zamówienie (wycena indywidualna).
Ostateczną liczbę osób w grupie należy podać do 48h przed datą rezerwacji. Jest to liczba osób, za którą Organizator pokrywa koszty nawet pod ich nieobecność.
Ceny mogą ulec zmianie tylko w przypadku zmiany czynników cenotwórczych niezależnych od restauracji.
Dodatkowe propozycje w cenie do uzgodnienia:
- obsługa w strojach Karczmy Halit – Kuchnia Wielicka,
- staropolskie powitanie chlebem, solą oraz kieliszkiem wódki,
- muzyka na żywo, która nie pozwoli zbyt długo siedzieć przy stole,
- szczypta folkloru: taneczny występ, który przybliży tradycje regionu,
- warsztaty lepienia pierogów, czyli pyszne kulinarne wyzwanie,
- pokaz zdjęć lub filmów na dużym ekranie,
- pokaz barmański i open bar, czyli kunszt i jego efekty,
- animacje dla dzieci – najmłodsi Goście będą zachwyceni!
- słodki stół pełen pokus nie do odparcia,
- wiejski stół z regionalnymi przysmakami,
- dodatkowe dekoracje według pomysłów i życzeń Gościa,
- inne – po uzgodnieniu z opiekunem przyjęcia.
Udogodnienia. Karczma Halit Kuchnia Wielicka:
- jest przystosowana do potrzeb gości niepełnosprawnych,
- posiada foteliki do karmienia dzieci, może również przygotować dla mam i maluchów osobne miejsce do karmienia z wygodnym fotelem i parawanem,
- dysponuje parkingiem z miejscem dla osób niepełnosprawnych.